Změny vývoje plodnosti a porodnosti v závislosti na ekonomických podmínkách v ČR - Sudová, Petra; Arltová, Markéta, 1970-; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vývoje porodnosti a plodnosti v závislosti na ekonomických podmínkách ČR. Cílem této diplomové práce je na základě dostupných údajů analyzovat vztahy mezi vybranými sociálně ekonomickými ukazateli a úhrnnou plodností a vyhodnotit změny týkající se porodnosti a plodnosti v České republice, ke kterým došlo v časovém období 1993 až 2015. Práce je rozdělena na dvě hlavní části - teoretickou a analytickou. V teoretické části jsou popsány základní metody výpočtu charakteristik pro analýzu úrovně porodnosti a plodnosti, dále je nastíněna problematika vývoje vybraných sociálně ekonomických ukazatelů. Důležitou součástí první části diplomové práce je specifikace použitých metod v rámci časových řad. Druhá část je prakticky zaměřena na kointegrační analýzu a následné sestavení jednorovnicových modelů, z nichž byly pomocí transformace získány modely korekce chyby. Díky nim lze popsat krátkodobé a dlouhodobé vztahy mezi časovými řadami. Vysvětlovanou proměnou je ve všech sestavených modelech úhrnná plodnost, vysvětlujícími proměnnými jsou HDP, průměrná hrubá měsíční mzda, výdaje na konečnou spotřebu domácností, přídavky na děti, rodičovský příspěvek a úvěry domácnostem na obyvatele.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses