Implikovaná volatilita a vyšší momenty rizikově neutrálního rozdělení jako předstihové indikátory realizované volatility - Hanzal, Martin; Černý, Michal; Málek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Implikovaná volatilita získaná z burzovních kotací opcí je považována za dobrý prediktor budoucí volatility podkladového instrumentu. Implikovaná volatilita ale vyjadřuje spíše očekávání investorů ohledně budoucí volatility. Rozlišujeme z hlediska očekávání dva typy událostí, při kterých se mění tržní volatilita - předem ohlášené události (zejména zveřejnění kurzotvorné informace) a neohlášené události. Navrhujeme metodu testování informačního obsahu implikovaných momentů v období před událostí spojenou se zvýšenou volatilitou. Pomocí metody, kterou uvádí Bakshi, Kapadia a Madan (2003) extrahujeme z kotací opcí na burzovní index S&P 500 implikovanou volatilitu, šikmost a špičatost a navrženou metodu aplikujeme ve čtyřech případových studiích. Z toho dvě věnujeme ohlášeným událostem - referendum o vystoupení Spojeného království z EU v červenu roku 2016, volby prezidenta USA v listopadu roku 2016, a dvě neohlášeným událostem - tzv. flash crash 24.8.2015 a flash crash 15.10.2014. U obou ohlášených událostí signalizuje implikovaná volatilita budoucí nárůst volatility podkladového aktiva. Před prezidentskými volbami v listopadu 2016 pozorujeme významný nárůst implikované špičatosti, zejména během posledních tří dnů před zveřejněním výsledků. U obou zkoumaných neohlášených událostí nenacházíme v období před událostí významnou informaci o budoucím nárůtu volatility.
Vedoucí práce: Michal Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses