Využití Poissonova rozdělení pro předpovědi výsledků sportovních utkání - Svoboda, Ondřej; Malá, Ivana, 1962-; Čabla, Adam, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem této diplomové práce je posoudit, zda lze Poissonovo rozdělení využít k předpovídání výsledků fotbalových utkání. Zprvu je k analýze použit původní model anglických statistiků Marka J. Dixona a Stuarta G. Colese z roku 1997. Poté je tento model v práci rozšiřován. Všechny odhady jsou založeny na metodě maximální věrohodnosti. Vybraná liga pro vyvozování závěrů je první anglická liga - Premier League. Zápasy jsou hrány v období od sezóny 2004/2005 až do necelé poloviny sezóny 2015/2016. K určování výkonnosti modelů jsou použity nejtržnější kurzy z americké sázkové kanceláře Pinnacle. V teoretické části jsou popsány jednotlivé modely a statistické metody, které jsou použity v praktické části. V praktické části jsou realizovány samotné výpočty. Výkonnost modelů je počítána pomocí ziskovosti na tržních kurzech. V ex-post období jsou nalezeny optimální parametry modelu, které jsou použity v ex-ante období, kde je zjišťována výkonnost modelu. Práce odpovídá na otázku, zda jsou v dnešní moderní době takovéto modely čerpající z veřejně dostupných dat efektivní.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses