Statistická analýza závislosti časových řad porodnosti a sňatečnosti v České republice - Opluštilová, Jolana (2017)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním závislosti mezi porodností a sňatečností v České republice v letech 1973-2016, tento časový interval je kvůli demografickému přechodu a novému politickému režimu rozdělen na dva úseky, před rokem 1989 (státem řízené socialistické hospodářství) a po tomto roce (přechod na tržní hospodářství). Východiskem k nalezení vztahu mezi sledovanými ukazateli poslouží modely vícerozměrné analýzy časových řad. Demografický ukazatel porodnost je charakterizován počtem živě narozených dětí, a sňatečnost počtem uzavřených sňatků v České republice, k dispozici je máme v měsíční frekvenci. V úvodu této práce je stanovena hypotéza o neexistenci závislosti (vztahu) mezi sledovanými časovými řadami, která bude v závěru analýzy pro oba časové intervaly analyzována. Výsledky diplomové práce mohou být nápomocné nejen odborníkům, kteří se detailněji zabývají touto problematikou, ale také osobám zainteresovaným v oblasti demografie či časových řad, jelikož v samotném závěru bude nasimulována předpověď zmiňovaných ukazatelů.