Vývoj nákladů na zdravotní péči v České republice v období 2004-2016 v závislosti na demografickém vývoji - Remešová, Karolína (2017)
Předmětem bakalářské práce je analýza vývoje nákladů na zdravotní péči v České republice v období 2004 - 2016 v závislosti na demografickém vývoji. V teoretické části práce autorka charakterizuje základní typologii zdravotnických systémů a demografické ukazatele, které jsou důležité při tvorbě státní politiky v oblasti zdravotnictví. Praktická část obsahuje podrobnou analýzu celkových výdajů na zdravotnictví, které jsou porovnány s makroekonomickými ukazateli a ekonomickými skutečnostmi, a analýzu demografických procesů za sledované období. V roce 2014 dosáhly celkové výdaje na zdravotnictví téměř 300 miliard korun, což je historickém maximum, a v roce 2015 tvořilo zdravotnictví 7,7 % HDP. Současným trendem v oblasti demografii zůstává stárnutí obyvatelstva a pokles porodnosti, které má významný vliv na růst celkových výdajů na zdravotnictví. Autorka předkládá doporučení v oblasti reformy financování zdravotní péče a efektivního fungování.