Krize produkce a spotřeby v československé centrálně plánované ekonomice se zaměřením na vnitřní obchod - Slanař, Jan (2017)
Vnitřní obchod se v centrálně plánované ekonomice potýkal s nedostatkem vstupů i výstupů, což neumožňovalo plně odpovědět na rostoucí poptávku obyvatelstva. V práci je zpracován rozvoj této oblasti zejména metodou historickou, kritickou analýzou a metodou popisnou, jejichž cílem je zachytit vývoj vnitřního obchodu v kontextu ekonomického vývoje preferovaných odvětví. Práce je rozdělena do dvou hlavních kapitol, které problematiku řeší chronologicky počínaje rokem 1948 do 80. let, poté je sledováno období samotných 80. let, na něž je kladen největší důraz a to společně s konkretizací na okres Mělník. První kapitola se věnuje teorii, druhá praktické části. Výsledek ukazuje ekonomickou situací vynucený a opožděný rozvoj vnitřního obchodu. Nedostatky v zásobování obyvatelstva si tak, společně s dalšími faktory, vynutily ekonomické reformy vedoucí k zahrnutí tržních prvků. Úspěšnost přijatých opatření však byla minimální.