Model ekonomického dopadu hypotetického zavedení garantovaného příjmu v České republice na základě dat z roku 2015. - Busta, David (2017)
Práce se zabývá komparací modelů sociálních systémů založených na základním příjmu a záporné dani se současným systémem. Prvním modelem je současný systém. Dva modely vycházejí z koncepce základního příjmu. Jeden je financován prostřednictvím daně z přidané hodnoty, druhý pak z daně z příjmu fyzických osob. Poslední model pracuje se zápornou daní. Modely jsou poplatné prvotní myšlence, kdy základní příjem respektive záporná daň mají zcela nahradit sociální příjmy obyvatel. Výstupem je porovnání na základě absolutních rozdílů, daňového zatížení i změn příjmové nerovnosti ve společnosti, které modeluje Lorenzova křivka či Giniho koeficent. Výsledky ukazují, že zavedení nových systémů by bylo poměrně nákladné a nejvíce by profitovaly nejnižší příjmové skupiny.