Ranking faktorů ovlivňujících vývoj cen na realitním trhu v Šanghaji - Sýkora, Michal (2017)
Tato práce si klade za cíl určení cenových determinant nově dokončených rezidenčních nemovitostí v Šanghaji. Nejprve je popsána historie a současnost trhu nemovitostí v ČLR a v Šanghaji. Jsou charakterizovány strukturální problémy, trendy, a možný budoucí vývoj této oblasti ekonomiky. Determinanty jsou určeny na základě vícenásobné regresní analýzy s využitím metody nejmenších čtverců (OLS). Data jsou analyzována za pomoci statistického software STATA verze 14. Faktory, u kterých byl na základě empirické analýzy prokázán jejich vliv na cenu nemovitostí, jsou prezentovány formou rankingu. Největší vliv na cenu nemovitostí je prokázán u objemu peněžní zásoby. Následuje úroková míra, index burzy cenných papírů SSE, příjmy obyvatel a objem dokončených investic plynoucích do odvětví realit. Nejmenší vliv je prokázán u plochy dokončených rezidenčních nemovitostí v Šanghaji.