Analýza vlivu jednotlivých politických stran zastoupených v PS PČR na penzijní reformy, jejich konzistence a následná podoba reforem v letech 1990 - 2015. - Baloun, Matyáš; Brabec, Petr; Křeček, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce pojednává o vlivu jednotlivých politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky na český penzijní systém a na podobu jeho reforem v letech 1990 až 2015. V teoretické části práce jsou analyzovány politické ideologie, které navazují na různé formy penzijních teorií. Následně jsou popsány samotné penzijní modely, které jsou ve světě obvykle používány, a jejich financování. V závěru teoretické části je představen současný stav penzijního systému v České republice a práce se v této pasáži věnuje také podobě českého porevolučního politického systému. V praktické části práce jsou chronologicky seřazena jednotlivá volební období, na kterých jsou ukázány důležité změny ve vývoji penzijního systému v ČR. Ve vybraných obdobích jsou zároveň představeny předvolební kampaně politických stran včetně následné analýzy politického vlivu na změny v penzijním systému, které se doopravdy uskutečnily. V závěru práce je pak popsán vliv politických subjektů na výslednou podobu zákonů v oblasti penzí. Zpětný pohled na dosavadní změny důchodového systému dokazuje, že je v českém politickém prostředí prosadit důležité zákony i s relativně nízkým počtem poslanců v PSP ČR a mít při tom nezanedbatelný vliv na výslednou podobu jednotlivých zákonů.
Vedoucí práce: Petr Brabec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses