Vliv výše životní úrovně na bytovou výstavbu v krajích České republiky a další determinanty bytové výstavby - Sochorová, Aneta; Stroukal, Dominik, 1987-; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práce má za cíl analyzovat determinanty bytové výstavby v krajích České republiky. Hlavní zkoumanou otázkou je vliv životní úrovně v krajích na bytovou výstavbu. Životní úroveň je vyjádřená pomocí čistého disponibilního důchodu na 1 obyvatele a bytovou výstavbu reprezentuje ukazatel počet zahájených bytů. Dalšími determinanty zahrnutými do odhadu modelu jsou míra nezaměstnanosti, ceny nemovitostí a počet poskytnutých hypotečních úvěrů. Analýza je provedená na panelových datech za období 2005-2015 a pracuje se s logaritmovanými proměnnými s časovým zpožděním 1 rok. Odhad modelu je proveden pomocí metody náhodných efektů. Předpoklad o pozitivním vlivu životní úrovně na bytovou výstavbu se nepodařilo potvrdit, jelikož vysvětlující proměnná čistý disponibilní důchod vyšla statisticky nevýznamná. U ostatních vysvětlujících proměnných se očekávaný směr působení podařilo potvrdit. Růst míry nezaměstnanosti a růst cen nemovitostí negativně ovlivňuje bytovou výstavbu. Počet poskytnutých hypotečních úvěrů má naopak na bytovou výstavbu pozitivní vliv.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses