Analýza deflačních tlaků v ČR v letech 2008 – 2016. Bylo rozhodnutí ČNB zahájit devizové intervence opodstatněné? - Krampera, Tomáš; Ševčíková, Michaela; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Dne 7. listopadu 2013 začala Česká národní banka intervenovat na devizových trzích z důvodu hrozby deflace. Rozhodnutí vyvolalo velkou odbornou debatu o správnosti tohoto kroku i o fenoménu deflace jako takové. Práce si klade za cíl pomocí makroekonomické a ekonometrické analýzy zhodnotit vývoj české ekonomiky včetně potencionálních deflačních faktorů, určit ty nejvýznamnější, vložit je do kontextu charakteristiky dobré a špatné deflace a zhodnotit krok ČNB začít nakupovat zahraniční měny za měnu českou. Práce se věnuje také popisu rozdílných teoretických přístupů k deflaci, historickému názorovému vývoji na deflaci a nízko-inflačnímu vývoji v zahraničí. Práce identifikovala jako hlavní deflační faktory desinflaci v eurozóně a ceny ropy, přičemž odpovídají charakteristice špatné, tak i dobré deflace. Rozhodnutí ČNB intervenovat na devizových trzích hodnotím jako neopodstatněné.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses