Komparace rodinné politiky České republiky a Belgie v letech 1995 – 2016 - harmonizace rodinného a pracovního života - Buchtová, Pavla (2017)
Harmonizace rodinného a pracovního života se v důsledku nízké porodnosti a stále více diskutované rovnosti mužů a žen dostává do popředí nejen politický debat. Diplomová práce se zabývá komparací rodinné politiky v České republice a v Belgii a následným zhodnocením, zda dané politiky umožňují slučitelnost rodinného a pracovního života. Zatímco Belgie patří mezi země s nadprůměrnou porodností a zároveň mezi země s vysokou mírou zaměstnanosti matek v rámci Evropské unie, v případě České republiky je tomu naopak. Belgie vytváří ucelený systém podpory rodin s propracovaným institucionálním zabezpečením péče o děti a rovněž nabízí možnosti úpravy pracovní doby pro rodiče tak, že lze sloučit kariéru s péčí o rodinu. Mohla by se tak stát inspirací pro Českou republiku, která prozatím v tomto směru zaostává.