Nastavení a financování sociálních služeb v České republice po roce 1990 - Komrsová, Šárka (2017)
Se stále rostoucími změnami v demografickém vývoji obyvatelstva, je upínána větší pozornost na správné nastavení systému sociálního zabezpečení, který má nalézat adekvátní řešení sociálních rizik. Jedním z pilířů sociálního zabezpečení České republiky je sociální péče, jejíchž součástí jsou i sociální služby. Tomuto pilíři byla po roce 1989 věnována pouze malá pozornost, a proto jeho nastavení nebylo efektivní, a pilíř sociální péče se nemohl efektivně rozvíjet. Jako stěžejní pro současné uspořádání sociálních služeb je zákon č.108/2006 Sb., o sociálních službách, podle kterého jsou služby v současné době definovány. Diplomová práce si dává za cíl porovnat výši vynakládaných výdajů státu na sociální služby před účinností tohoto zákona, tedy v období v letech 1996-2006, a v období jeho platnosti, 2006-doposud.