Vliv minimální mzdy na nezaměstnanost v ČR - Jordán, Lukáš (2017)
Cílem mé bakalářské práce je analyzovat vliv zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost celé populace a vybraných demografických skupin v ČR. Neustálé zvyšování minimální mzdy v posledních letech dodává práci aktuálnost, je nutné analyzovat její dopady na ekonomiku. Teoretická část se skládá ze tří celků. Prvním celek popisuje závěry předchozích studií z ČR i zahraničí. Druhý celek popisuje modely trhů práce, zvláště se zaměřuje na monopsonistickou konkurenci a modely s heterogenní prací. Ve třetím celku se pojednává o argumentech zastánců a odpůrců minimální mzdy. V rámci empirické části vytvářím 4 modely, na které aplikuji metodu nejmenších čtverců. Statisticky významný, pozitivní vliv zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost je prokázán pouze u osob mezi 20-24 lety. Vliv zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost osob mezi 15-19 lety, osob se základním vzdělaním ani celé populace statisticky prokázán není.