Vliv minimální mzdy na nezaměstnanost v ČR - Jordán, Lukáš; Chytil, Zdeněk, 1949-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem mé bakalářské práce je analyzovat vliv zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost celé populace a vybraných demografických skupin v ČR. Neustálé zvyšování minimální mzdy v posledních letech dodává práci aktuálnost, je nutné analyzovat její dopady na ekonomiku. Teoretická část se skládá ze tří celků. Prvním celek popisuje závěry předchozích studií z ČR i zahraničí. Druhý celek popisuje modely trhů práce, zvláště se zaměřuje na monopsonistickou konkurenci a modely s heterogenní prací. Ve třetím celku se pojednává o argumentech zastánců a odpůrců minimální mzdy. V rámci empirické části vytvářím 4 modely, na které aplikuji metodu nejmenších čtverců. Statisticky významný, pozitivní vliv zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost je prokázán pouze u osob mezi 20-24 lety. Vliv zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost osob mezi 15-19 lety, osob se základním vzdělaním ani celé populace statisticky prokázán není.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses