Dopady odchodu Velké Británie z Evropské Unie na finanční sektor - Bartošková, Karolína; Ševčíková, Michaela; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem diplomové práce je zhodnotit dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na finanční sektor a poskytnout rozdílný pohled na problematiku než doposud přinesly zpracované studie. Práce dokazuje velikost, širokou strukturu i jedinečné postavení britského finančního sektoru v Evropě i ve světě. Teoretická část je věnována pohledu do historie, vysvětlení způsobu fungování finančního systému a v neposlední řadě představuje hlavní regulatorní normy a účastníky tohoto sektoru. Praktická část vysvětluje na konkrétních datech rozsah sektoru, jeho význam a při schvalování konkrétních regulatorních norem analyzuje vliv Velké Británie. Označuje lobbing za účinnou cestu ovlivňování norem směrem k národním zájmům. Závěrem poskytuje přehled ztrát a výhod pro Británii po Brexitu, včetně návrhu možné úpravy praktického fungování finančního systému a upozorňuje na problematické oblasti. Je prokázáno, že Británie díky svému rozsahu finančního sektoru dlouhodobě ovlivňuje evropskou regulatoriku tohoto odvětví a i přes odchod z Evropské unie pravděpodobně zůstane světovým finančním centrem.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses