Chudoba ve vybraných rozvojových zemích v letech 1996 - 2016 – daří se problémy řešit? : - Peterka, Šimon (2017)
Diplomová práce se zabývá tématem chudoby v rozvojových zemích subsaharské Afriky. Cílem práce je identifikovat faktory chudoby v tomto regionu a navrhnout, jak je možné situaci zlepšit. Za hlavní příčiny strádání států v subsaharské Africe jsou označeny systém vládnutí, válečné konflikty, závislost na přírodních zdrojích a nedostatečně diverzifikovaná ekonomika. Všechny tyto faktory jsou v práci aplikovány na příkladu Nigérie, Kamerunu, Demokratické republiky Kongo a Gabonu. Pro zefektivnění pomoci ze strany vyspělejších států je navrženo se spíše podílet na řešení konfliktů jako prostředník při vyjednávání, než se snažit rozvojové země politicky reformovat.