Srovnání ekonomického vývoje jednotlivých zemí V4 od roku 2000 - Jansa, Michal (2017)
Cílem práce je srovnání ekonomického vývoje zemí Visegrádské čtyřky (V4) mezi lety 2000 až 2016 prostřednictvím makroekonomického ukazatele HDP. Text je rozdělen na teoretickou a praktickou část. V první části je charakterizováno zkoumané uskupení, ukazatel HDP a metodika Eurostatu, jehož data jsou v druhé části analyzována. Práce zkoumá ekonomický vývoj skupiny zejména skrze hodnoty meziročního přírůstku HDP a HDP na osobu. Makroekonomické souvislosti jsou zpravidla čerpány ze zpráv, dat či publikací národních institucí zemí V4. Syntéza poznatků ukázala, že ačkoli jsou v ekonomickém vývoji zemí V4 krátkodobé rozdíly, z dlouhodobého hlediska se sledované ekonomiky navzájem přibližují.