Optimalizace daňové povinnost podniku - Dědinová, Pavla (2017)
Diplomová práce se zabývá daňovou optimalizací firem. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Úvod teoretické práce popisuje historii daní, jejich základní charakteristiky a význam jejich výběru pro dnešní společnost. Následně je komplexně představena daňová soustava České republiky se zaměřením na daň z přidané hodnoty a daň z příjmů právnických osob. Praktická část práce se zabývá konkrétními možnostmi optimalizace výše daně z příjmů právnických osob a daně z přidané hodnoty. Úvodní kapitola praktické části zdůrazňuje rozdíl mezi optimalizací daně a daňovým únikem. Následně jsou přestaveny možnosti optimalizace daně z příjmů a to od samého zakládání podnikání, přes optimalizaci výše základu daně, slevy na dani i odčitatelné položky. U daně z přidané hodnoty se práce zabývá jednak samotnou registrací k dani a dále skupinovou registrací k dani. Práce by měla přestavovat komplexní návod pro snížení daňové zátěže firem.