Bytová péče v meziválečném Československu - Hladík, Jan; Jakubec, Ivan, 1960-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práce se zabývá důkladným zmapováním vývoje instrumentaria bytové politiky meziválečného Československa v čase s ohledem na potřeby tehdejšího obyvatelstva. Před samotnou analýzou tématu, práce nabízí charakteristiku bytové politiky a trhu s bydlením. V rámci odborné diskuse o dopadech konkrétních nástrojů bytové politiky na trh s bydlením i celou ekonomiku jsou formulovány závěry o tom, jak by měla vypadat úspěšná bytová politika. Přestože je práce zaměřena na meziválečné Československo, pro správné pochopení fungování mechanismů československé bytové politiky, je zde zahrnutý i krátký přehled bytové politiky uplatňované v Rakousku-Uhersku. Na tomto základu je pak chronologicky analyzován legislativní rámec a dopady jednotlivých nástrojů bytové politiky v Československu. Dochází zde ke zjištění, že československá bytová politika měla jasnou koncepci, byla relativně předvídatelná a výrazně se v průběhu času zlepšilo poskytování služeb potřebným v rámci této politiky. V pozdějších letech se také dokázala lépe přizpůsobit vzniklým situacím v ekonomice. Závěry práce jsou podpořeny především studiem dobových pramenů, jež mají povahu odborných monografií či studií a zejména periodicky vydávaných statistických výkazů.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses