Analýza americko-německých obchodních vztahů v letech 1933–1945 - Wachal, Viliam (2017)
Diplomová práce se zabývá vzájemným obchodem mezi Spojenými státy americkými a Třetí říší v letech 1933 - 1945 a analyzuje působení amerických firem, které měly své pobočky nebo jiné obchodní zájmy v Německu během nacismu. V práci je analyzován mezinárodní obchod a jeho vývoj mezi oběma státy v předválečném období, stejně jako mezinárodní obchod v období války. Práce se dále zabývá přispěním amerických firem do německé válečné ekonomiky a analyzuje jejich působení a proměnu chování po vypuknutí války. Hypotéza o snižování obchodní spolupráce s blížící se válkou na státní úrovni byla potvrzena, stejně jako hypotéza o neukončení spolupráce amerických firem po vypuknutí války.