Predikce dopadů aukcí emisních povolenek na státní rozpočet ČR - Hanák, Ondřej (2017)
Stále se zvyšující objem skleníkových plynů v atmosféře vedl k vytvoření evropského systému obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého (EU ETS). Zároveň by tento systém měl plnit motivační funkci k redukci vypouštěných emisí. Systém EU ETS se podílí na výnosech ve prospěch státního rozpočtu. Diplomová práce se zabývá dopady EU ETS na příjmy státních rozpočtů členských zemí, které systém používají. V práci jsou sestaveny výpočty výnosů do státního rozpočtů. V další části je tato metodika aplikována na zjištění dopadů aukcí emisních povolenek na státní rozpočet ČR a demonstrována na základě tří možných scénářů.