Vliv rodinného stavu na Engelovu křivku poptávky po dětech u žen a mužů - Pauerová, Blanka; Komrska, Martin; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem práce je odhadnout tvar Engelovy křivky poptávky po dětech, a to zvlášť pro příjem matky a otce, analyzovat rozdíl mezi mužem a ženou a zjistit, jakým způsobem jsou výsledky ovlivněny rodinným stavem (zda je pár sezdaný či spolu žije svobodně). Pro tyto účely byla použita data z průzkumu ISSP 2008, a to konkrétně pro 23 evropských zemí. K analýze byly využity modely OLS a modely s opravenou heteroskedasticitou, jejichž výsledky byly podpořeny multinomiální regresí. Výsledky ukazují, že při rozhodování o počtu dětí ovlivňuje příjem spíše ženy. Ty negativně reagují na růst vlastního příjmu kvůli vyšším oportunitním nákladům. Vdané ženy jsou ovlivněny vlastním příjmem méně, protože na rozdíl od svobodných žen berou v úvahu i příjem manžela, který má na ženami poptávaný počet dětí pozitivní vliv. V případě mužů nebyl prokázán vliv vlastního příjmu, ani příjmu partnerky.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses