Optimalizace kapitálové struktury - Průdek, Jakub (2017)
Bakalářská práce na téma Kapitálová struktura v podniku se zabývá nejvhodnější formou financování podnikových aktivit. Cílem práce je objasnit nejvýznamnější druhy kapitálu, které podniky mohou využít pro své financování a shrnout hlavní teorie o optimalizaci kapitálové struktury včetně jejich vlivu v tuzemském prostředí. Praktická část se poté věnuje tvorbě funkce nákladů na celkový kapitál v závislosti na klasické teorii kapitálové struktury a následnému hledání jejího optima. Pro přiblížení reálného prostředí na trhu s kapitálem zde byly prezentovány některé dosavadní výzkumy a základy odborné literatury. K modelování funkce WACC a hledání jejího minima byly využity dosavadní závěry odborné veřejnosti a základní matematické principy. Práce je zakončena výsledným kvadratickým modelem v abstraktním vyjádření, který dokazuje ovlivnění každou proměnnou a mohl by být dále použit ke hledání síly tohoto vlivu nebo jako podklad pro managerské rozhodování.