Srdeční transplantace v ČR pohledem ekonomie : mezinárodní srovnání - Havlíková, Marie (2017)
Moje bakalářská práce se zabývá ekonomií srdečních transplantací. Nejdříve zmiňuji problematiku ekonomie zdravotnictví a její specifika a následně se zaměřuji přímo na transplantace. Zmiňuji omezenost nabídky danou nedostatkem orgánů na pokrytí poptávky, dále také legální úpravu dárcovství orgánů a historii srdečních transplantací. Druhá část této práce se zaměřuje na situaci týkající se srdečních transplantací v USA. Porovnám, jak se tato situace změnila během posledních dekád a také analyzuji náklady týkající se transplantací, jejich výnosy a možné způsoby úhrady těchto nákladů. Třetí část práce se již věnuje srdečním transplantacím v České republice a dalších šesti evropských zemích. Pomocí ekonometrického modelu odhaduji průměrnou čekací dobu na transplantaci srdce a snažím se odhalit její determinanty.