Modely úrokových měr - praktické aspekty - Hakala, Michal (2017)
Diplomová práce se zabývá praktickým použitím modelů úrokových měr. Dostupná literatura k tématu modelů úrokových měr obvykle uvádí teorii v obecné podobě. Vzniká tak mezera mezi teorií a praktickou aplikací. Cílem je mezeru mezi teorií a praxí zaplnit. Práce obsahuje popis teorie, úpravy vzorců a popis praktických výpočtů, které je nutné při použití modelů úrokových měr provádět. Přínosem je úprava formulí a výpočtů do podoby, která je přímo použitelná pro implementaci s uspokojivou rychlostí výpočtu. V návaznosti na praktickou aplikaci se práce věnuje i ověřování kvality úrokových scénářů. Příspěvkem autora je příprava série testů pro kontrolu kvality scénářů a následná implementace v jazyce Python. Testy jsou zpracovány v podobě samostatné aplikace s grafickým rozhraním.