Charakteristiky deprivace stárnoucí populace v České republice - Kobzová, Alexandra; Malá, Ivana, 1962-; Brázdilová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Práce se zabývá charakteristikami deprivace u populace starší padesáti let v České republice. Obsahuje základní popis dvou šetření, která se deprivací zabývají - EU-SILC a SHARE. Následují charakteristiky ukazatelů materiální deprivace dle obou šetření a popis ukazatele sociální deprivace šetření SHARE. Cílem práce je prozkoumat materiální a sociální deprivaci v České republice a postavení České republiky v této oblasti v mezinárodním srovnání. Byly analyzovány poměry deprivovaných dle jednotlivých položek materiální i sociální deprivace, vývoj materiální deprivace a faktory ovlivňující oba indikátory. Součástí práce je také srovnání indexu materiální deprivace dle EU-SILC a dle SHARE. V závěru je zkonstruován souhrnný index deprivace sestávající z indexů materiální a sociální deprivace, který dle SHARE indikuje riziko sociálního vyloučení a je provedena jeho analýza.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses