Vliv elektronických platebních prostředků na velikost šedé ekonomiky - Vaško, Jindřich (2017)
Práce zkoumá vliv vybraných determinantů na velikost šedé ekonomiky zemí Evropské unie, zejména je zaměřena na determinant elektronických platebních prostředků. Na základě průřezových dat je odhadnuto 6 ekonometrických modelů, ale kvůli nárokům na kvalitu je vzorek snížen jen na 3 z nich. V modelech jsou používány determinanty: elektronické platební prostředky, daňové a sociální zatížení, míra nezaměstnanosti a index ekonomické svobody, včetně svých vybraných faktorů. Z výsledků ekonometrických odhadů vyplývá, že signifikantní negativní vliv na velikost šedé ekonomiky má index ekonomické svobody a jeho faktor vlastnických práv a dále oproti předpokladu i daňové a sociální zatížení. Vliv proměnné elektronických platebních prostředků je rozporuplný.