Mladí lidé a jejich pohled na plánované rodičovství - Zadražilová, Lucie (2017)
Záměrem bakalářské práce na téma Mladí lidé a jejich pohled na plánované rodičovství je zjistit trendy a souvislosti v České republice týkající se dané problematiky. Doplňkovou část zaujímají realizované průzkumy. S jejich pomocí je možno zjistit názor osob na optimální věk pro narození potomka, ideální a chystaný počet dětí, důležitost manželství pro výchovu, rozložení rodičovských rolí a v neposlední řadě postoj mladých lidí k nechtěnému otěhotnění. Součástí práce je zde též historický nástin proměn v souvislosti s otcovským i mateřským jednáním a chováním. Zkoumání bylo taktéž podrobeno analýze trendů plodnosti od roku 1989 do současnosti. Díky tomuto bylo vyvozeno, že s postupem let velmi značně klesla úhrnná plodnost oproti dříve zkoumanému roku, jakýmž je rok 1989. U specifických měr plodnosti se došlo k závěru, z kterého lze usoudit snížení intenzity a rovněž zvýšení věku matek. Práce také seznamuje se základními charakteristikami rodičovství, jeho vymezením a spojitostmi. Zároveň je věnována pozornost plánovanému rodičovství a antikoncepcím, které úzce souvisí s úmyslem mít potomky, neboť ženy tyto prostředky k nechtěnému početí v současnosti hojně využívají. Mateřství a otcovství je nyní velmi svědomitě připravováno a dochází k jeho značnému odkládání do pozdějších let. Díky pečlivému zamýšlení nastává menší množství potratů. V neposlední řadě je zde zmínka o asistované reprodukci, kterou vyhledávají i mladší ženy, a to především metodu ICSI. Realizovanými průzkumy bylo též potvrzeno a doloženo, že lidé zamýšlejí děti v pozdějším věku a celkově klesá o časnější rodičovství zájem. Podle očekávání zůstává ideální a plánovaný počet dvou dětí a současně se s přibývajícími lety vytrácí tradiční m