Statistické metody ve stylometrii - Dupal, Pavel; Kaspříková, Nikola; Šulc, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem této práce je podat přehled nejpoužívanějších metod v odvětví identifikace autorského stylu (stylometrii). Úvodem je zrekapitulována historie tohoto oboru od konce 19. století do současnosti a je uvedena a vysvětlena potřebná terminologie z oblasti dolování znalostí z textu. Následuje představení několika vybraných metod z oblasti vícerozměrné statistiky (např. metoda hlavních komponent, shluková analýza) a strojového učení (Support Vector Machines, Naive Bayes) a jejich aplikace na stylometrické problémy, včetně několika metod vytvořených specificky pro použití v této oblasti (bootstrap consensus tree, kontrastní analýza). Nakonec jsou tyto metody aplikovány na praktický příklad verifikace autorství založeném na korpusu sestaveném z děl čtyř internetových spisovatelů.
Vedoucí práce: Nikola Kaspříková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses