Komparace návrhů implementace základního nepodmíněného příjmu - Dohnal, Ondřej; Špeciánová, Jitka; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce sumarizuje dosavadní návrhy implementací a již zavedené koncepty základního nepodmíněného příjmu, který je jednou z forem sociálního státu. Zaručený příjem by měl poskytnout všem obyvatelům určitou finanční jistotu a zajistit jim základní existenční potřeby. Snahou autora je vyložit koncept základního nepodmíněného příjmu, podat ucelený přehled dosavadních návrhů jeho implementace a porovnat odlišnosti těchto návrhů. Hypotézou práce je to, že neexistuje jednotný ucelený postup k zavedení základního nepodmíněného příjmu, který by bylo možné použít v každé zemi. Využita je metoda obecně teoretická, přesněji metody analýzy, syntézy a komparace. Závěrem práce je fakt, že i přes aktuálnost tématu a četnost zdrojů stále nelze jednotně vystihnout definici, postup zavedení a financování základního nepodmíněného příjmu. Naopak je potřeba nahlížet na problematiku individuálně stát od státu a daný systém vytvořit dle kultury a zvyklostí jednotlivých států.
Vedoucí práce: Jitka Špeciánová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses