Nerovné postavení mužů a žen na českém trhu práce - Brusová, Barbora (2017)
Bakalářská práce se věnuje tématu genderové mzdové nerovnosti v České republice a diskriminaci žen na pracovním trhu. Hlavním cílem práce je ověřit na datech získaných vlastním dotazníkovým šetřením existenci nerovného platového ohodnocení mezi pohlavím. Dále se v práci snažím testovat hypotézu, že rozdíly v příjmech mezi muži a ženami jsou zčásti způsobeny vlivem diskriminačního chování zaměstnavatelů. V teoretické kapitole je vysvětlen koncept genderové mzdové mezery a OaxacaBlinderova rozkladu mzdového diferenciálu. V praktické části jsou analyzována data z vlastního dotazníkového průzkumu. Pomocí ekonometrického modelu je zjištěna existence genderové mzdové mezery. Hypotéza, že ženy čelí nerovnému platovému ohodnocení, je tímto potvrzena. Rozložení genderové mzdové diskriminace podle Oaxacova-Blinderova rozkladu dokazuje přítomnost efektu diskriminace. Tímto je potvrzena i hypotéza o existenci genderové mzdové diskriminace vůči ženám. Stejné závěry potvrzuje i použitá metoda párového srovnávání.