Návratnost investic do lidského kapitálu v ČR - Kubik, Adam (2017)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda je výnosné studovat vysokou školu a jaká je návratnost a výnosnost z takové investice do lidského kapitálu. V teoretické části práce se zaměřuji na teorii lidského kapitálu, především s důrazem na vzdělání, která předpokládá vyšší výnosy s vyšším vzděláním. Literární rešerše naznačuje pravdivost stanovené hypotézy, že nejvýhodnější je studovat vysokou školu a zakončit ji ziskem magisterského titulu. V praktické části hypotézu úspěšně verifikuji pomocí výpočtů individuální míry návratnosti investic do vzdělání, vnitřního výnosového procenta a čisté současné hodnoty. Pouhé studium bakalářského stupně se ukazuje jako daleko méně výhodné než studium magisterské, a tak práce může pomoci studentům při jejich rozhodování, zda studovat vysokou školu.