Analýza determinantov spotreby cigariet v krajinách OECD - Slezáková, Eva; Frömmel, Tomáš; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práca analyzuje vplyv vybraných determinantov na spotrebiteľské správanie fajčiarov. Analýza veľkosti dopytu po cigaretách používa dáta z 35 krajín a analýza miery pravidelných fajčiarov používa dáta z 28 krajín OECD pre rok 2014. Na základe týchto dát boli odhadnuté 2 základné a 2 rozšírené ekonometrické modely, v ktorých sú použité nasledujúce vysvetľujúce premenné: cena cigariet, regulácia fajčenia na verejnosti, informovanosť o zdravotných rizikách tabaku, regulácia reklamy tabakových výrobkov, vzdelanostná úroveň obyvateľstva, miera nezamestnanosti a HDP na obyvateľa. Na základe teoretických predpokladov boli stanovené dve hypotézy: 1. cenová elasticita dopytu po cigaretách spadá do intervalu -1 až 0 a 2. aspoň jedna, z troch v modeloch zastúpených protifajčiarskych regulácií, má signifikantný a negatívny vplyv na spotrebiteľské správanie fajčiarov. Hypotéza č. 1 sa v modeloch potvrdila, avšak hypotézu č. 2 sa potvrdiť nepodarilo. Okrem ceny cigariet, sa v zostrojených modeloch ukázali štatisticky významné dve premenné. V modeli s počtom cigariet na osobu, ako závislou premennou, to bol hrubý domáci produkt per capita, ktorý je s endogénnou premennou pozitívne korelovaný, a v modeli s mierou pravidelných fajčiarov, ako závislou premennou, to bola miera terciálneho vzdelania žien, ktorá je s endogénnou premennou korelovaná negatívne.
Vedoucí práce: Tomáš Frömmel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses