Analýza determinantů uzavírání sňatků - Platilová, Zuzana (2017)
Práce analyzuje faktory ovlivňující míru sňatečnosti v České republice, zejména zkoumá vliv hospodářského cyklu na míru sňatečnosti. Jako zástupné proměnné pro hospodářský cyklus byly zvoleny HDP a míra nezaměstnanosti, jelikož hospodářský růst je obvykle spojen s růstem HDP a poklesem nezaměstnanosti. Na základě sestaveného panelu dat, pro všech 14 krajů České republiky v letech 2002-2015 s celkovým počtem pozorování 196, byly provedeny odhady ekonometrických modelů. Výsledky potvrzují předpokládaný pozitivní vliv hospodářského růstu na míru sňatečnosti.