Nezaměstnanost absolventů vysokých škol a jejich postavení na trhu práce v období let 2013 až 2016 - Šebestová, Nikola (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá nezaměstnaností absolventů vysokých škol v České republice za období 2013-2016. Základním cílem je potvrzení hypotézy o poklesu míry nezaměstnanosti absolventů a zhodnocení situace na trhu práce v porovnání se středoškolskými absolventy. Teoretická část představuje základní pojmy spojené s tématem, tedy nezaměstnanost, trh práce a lidský kapitál. Také se věnuje pojmu absolvent a porovnává jejich výhody a nevýhody při uplatnění na trhu práce. Praktická část nahlíží na vývoj nezaměstnanosti absolventů vysokých škol ze tří pohledů. Analyzuje vývoj nezaměstnanosti absolventů v jednotlivých krajích, srovnává nezaměstnanost absolventů SŠ a VŠ a analyzuje nezaměstnanost absolventů z hlediska vystudovaného oboru. Ačkoliv za poslední 4 roky dochází k poklesu nezaměstnaných absolventů, což svědčí o příznivých podmínkách na trhu práce, situace by se stále dala vylepšit- například převzetím určitých prvků z duálního systému vzdělávání.