Přínosy preventivních programů novotvarů v České republice - Matějková, Karolína (2017)
Vlivem neustále se zvyšující se epidemiologické zátěže naší populace onkologickými onemocněními byly v rámci českého zdravotního systému zavedeny celoplošné preventivní programy pro vybrané druhy zhoubných nádorů. Cílem této práce je analýza a zhodnocení těchto poskytovaných screeningů, jimiž jsou mamografický screening, cervikální screening a screening tlustého střeva a konečníku. Předmětem analýzy jsou míry úmrtnosti na zhoubný nádor prsu (C50), děložního hrdla (C53) a tlustého střeva a konečníku (C18-21) v letech 1994 - 2015. Hlavní pozornost je v této práci věnována otázce, zda vývoj míry úmrtnosti na vybrané novotvary závisí na míře pokrytí preventivním programem.