Fotbalista na trhu práce - Konečný, Miroslav (2017)
Bakalářská práce se zabývá postavením fotbalisty na trhu práce a jejím cílem je určení determinantů mzdy fotbalisty, konkrétně, jestli je jeho herní výkon primárním determinantem. V teoretické části se věnuji struktuře trhu, na které fotbalista nabízí práci. Dále vysvětluji efekt superstar, morální hazard, vliv vzdělání a efektivnostní mzdy na trhu s fotbalisty. V praktické části analyzuji determinanty mzdy fotbalisty za pomoci regresní analýzy na datech z anglické Premier League ze sezony 2015/2016. Docházím k závěru, že primárním determinantem mzdy fotbalisty je efekt superstar. Zásadní vliv má také země původu a samotný herní výkon fotbalisty.