Analýza dopadů zákazu kouření v Irsku v roce 2004 a jejich aplikace na zákaz kouření v České republice - Tesárek, Vojtěch (2017)
Boj proti kouření je v současné době jedním z hlavních preventivních zdravotních programů vlád vyspělých států. Kouření je častou příčinou nemocí, či úmrtí, kterým je možno předcházet. Ať už jde o nemoci spojené přímo s kuřáky, případně s problémy spojenými s kouřením pasivním. Práce si klade za cíl analyzovat dopady státních zásahů. Především v oblasti omezování kouření v restauracích a jejich konkrétní ekonomický a zdravotní dopad. Jak zdravotní, tak ekonomický dopad zákonů bude analyzován ne jen základě již zveřejněných studií, ale také na základě vlastního šetření. Ze získaných údajů před a po zavedení zákonů omezujících kouření v restauračních zařízeních jiných zemí, především pak v Irsku. Proběhne predikce možného dopadu podobného zákona na reálné prostřední České republiky. Jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska.