Analýza dopadů používání nekonvenčních nástrojů monetární politiky ČNB v období let 2013 – 2016 na stabilitu hospodářství země - Miňhová, Kristýna; Pekárek, Štěpán; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
V důsledku existence hospodářských cyklů dochází ke střídání období hospodářského růstu s obdobím hospodářské recese, která může přerůst až v krizi. V takovém případě je úkolem hospodářské politiky nasměrovat ekonomiku správným směrem, zpět ke konjunktuře. Práce se soustředí na monetární politiku a její schopnost plnit tento úkol. Konkrétním cílem práce je analyzovat vliv devizových intervencí používaných v letech 2013-2017 na obnovení finanční a (makro)ekonomické stability České republiky. K tomuto účelu jsou zkonstruovány časové řady indexů popisující zmíněnou stabilitu, financial stress index a economic stress index. Po důkladné komparativní analýze lze konstatovat, že finanční i (makro)ekonomická situace v České republice se začala stabilizovat již krátce před vyslovením jednostranného kurzového závazku vůči euru, a vliv devizových intervencí tedy nelze jednoznačně potvrdit.
Vedoucí práce: Štěpán Pekárek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses