Analýza zadávání veřejných zakázek v ČR v letech 2006 až 2016 - Karabcová, Aneta (2017)
Bakalářská práce analyzuje vývoj právního a institucionálního rámce zadávání veřejných zakázek v České republice v letech 2006 až 2016 a jeho vliv na klíčové ukazatele trhu Informačního systému veřejných zakázek. Teoretická část poskytuje charakteristiku veřejných zakázek, aspektů zadávacího řízení a kartelových dohod, která je dále využívána v analýze vybraných ukazatelů trhu veřejných zakázek a nálezů ÚOHS. Objem zadaných veřejných zakázek představuje každoročně významnou položku veřejných výdajů a tvoří nezanedbatelný podíl HDP České republiky. Zároveň je ale veřejné zadávání oblastí postiženou korupčním jednáním, a proto sledovanou médii a širokou veřejností. Práce se tedy věnuje i nálezům Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyššího kontrolního úřadu, který v této oblasti plní funkci kontroly vynakládaných veřejných prostředků. Změny legislativního rámce veřejného zadávání, který v průběhu analyzovaných let prošel rozsáhlými obsahovými změnami, mají pozitivní dopady v mnoha odvětvích trhu a po přijetí posledního zákona o zadávání veřejných zakázek v roce 2016 a elektronizaci veřejného zadávání, byly významně podpořeny principy tzv. 3E a transparentnost vynakládání veřejných prostředků a zásada nediskriminace uchazečů.