Komparace vývoje státního dluhu České republiky a Slovenské republiky v letech 1993 až 2016 s ohledem na vliv jednotlivých vlád - Fučík, Václav; Zeman, Martin; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem bakalářské práce je zanalyzovat výši a vývoj veřejného zadlužení mezi lety 1993-2016, které je v případě České republiky zastoupené státním dluhem a v případě Slovenské republiky poté dluhem veřejné správy. Zohledněna je přitom rozpočtová a fiskální politika nastavená jednotlivými vládami, a to na základě jejich ideologického rozpoložení. V teoretické části práce jsou charakterizovány především veřejné finance, fiskální politika a rozpočtová soustava, jejíž podstatnou částí je státní rozpočet. Praktická část je rozdělena na periody korespondujícími s politickými cykly. V jednotlivých periodách je vždy charakterizována politická a makroekonomická situace panující v jednotlivých zemích, díky čemuž je poté jednodušší pochopit vývoj státního rozpočtu. Ten je následně souhrnně zhodnocen s ohledem na politické i jiné faktory, které státní rozpočet ovlivňují. Závěrečná kapitola praktické části obsahuje samotnou analýzu a komparaci vývoje veřejného zadlužení, na základě čehož jsou vyvozeny závěry a verifikovány vyslovené hypotézy.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses