Analýza penzijního systému a jeho komparace mezi Českou republikou a ostatními státy Visegrádské skupiny ve zkoumaném období 2004 - 2016 - Kissová, Adriana (2017)
Země Visegrádské skupiny realizovaly řadu parametrických změn a reforem penzijních systémů v letech 2004-2016. Druhý pilíř penzijního systému byl v České republice v roce 2016 zrušen a zbylé fondové pilíře byly značně zredukovány. Z důvodu nejen těchto změn se jednotlivé penzijní pilíře ve zkoumaných zemích odlišují. Cílem bakalářské práce je analyzovat penzijní systémy zemí Visegrádské skupiny a komparovat rozdíly mezi náhradovými poměry penzí obyvatel. Z provedené komparace vyplývá, že se náhradové poměry napříč zkoumanými státy liší. S rostoucí mzdou klesá čistý náhradový poměr občanům České republiky, Slovenska a Polska. V případě Maďarska toto tvrzení neplatí. Nejnižších náhradových poměrů nadprůměrných mezd dosahují penze v České republice, proto je žádoucí podporovat individuální způsoby dodatečného zabezpečení příjmů na stáří. Na základě poznatků bakalářské práce jsou navrhnuta hospodářsko-politická doporučení určená pro politické elity daných národů.