Zavedení programů Medicare a Medicaid a první zkušenosti s jejich fungováním (do roku 1967). - Křivánek, Jan (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá zavedením programů Medicare a Medicaid a zkoumá jejich fungování v letech 1966 a 1967. Dále shrnuje historický vývoj amerického zdravotnictví do roku 1965 a všímá si možných příčin vedoucích ke vzniku tržního zdravotnictví. Poukazuje na rozdílný pohled řešení zdravotnictví představiteli Republikánské a Demokratické strany. Podrobná analýza jednotlivých programů ukazuje na jejich nedostatky a možné problémy. Klíčovou částí práce je analýza empirických dat z let 1964, až 1967. Tato část potvrzuje hlavní hypotézu o nemožnosti samofinancování již v prvních letech fungování. Pomocí grafů znázorňuje nezbytnost reformy a procentuální změny v různých typech nákladů na zdravotnictví. Zároveň také poukazuje na marginálnost výdajů na dané programy v kontextu celého federálního rozpočtu. Zavedení Medicare a Medicaid se ukazuje jako zlomový a počáteční bod nárůstu celkových výdajů na zdravotnictví v USA.