Zavedení programů Medicare a Medicaid a první zkušenosti s jejich fungováním (do roku 1967). - Křivánek, Jan; Tajovský, Ladislav, 1973-; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá zavedením programů Medicare a Medicaid a zkoumá jejich fungování v letech 1966 a 1967. Dále shrnuje historický vývoj amerického zdravotnictví do roku 1965 a všímá si možných příčin vedoucích ke vzniku tržního zdravotnictví. Poukazuje na rozdílný pohled řešení zdravotnictví představiteli Republikánské a Demokratické strany. Podrobná analýza jednotlivých programů ukazuje na jejich nedostatky a možné problémy. Klíčovou částí práce je analýza empirických dat z let 1964, až 1967. Tato část potvrzuje hlavní hypotézu o nemožnosti samofinancování již v prvních letech fungování. Pomocí grafů znázorňuje nezbytnost reformy a procentuální změny v různých typech nákladů na zdravotnictví. Zároveň také poukazuje na marginálnost výdajů na dané programy v kontextu celého federálního rozpočtu. Zavedení Medicare a Medicaid se ukazuje jako zlomový a počáteční bod nárůstu celkových výdajů na zdravotnictví v USA.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses