Analýza vlivu propopulační politiky na porodnost v České republice mezi lety 1970-2015 - Zikmundová, Ivana; Strejček, Ivo, 1990-; Lukášová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Téma porodnosti a propopulační politiky je velmi aktuální. Vzhledem ke stárnutí populace, a s tím související změně věkové struktury, se hovoří nejen o nedostatku zdrojů pro financování starobních důchodů, které tvoří největší položku sociálních výdajů státu, ale i o dalších ekonomických problémech, které může úbytek populace či změna věkové struktury způsobovat. Hlavním cílem této bakalářské práce proto je, na základě popisu vlivu vybraných faktorů na porodnost v České republice mezi lety 1970-2015 a analýzy ekonomických nákladů a výnosů při pořízení dítěte v roce 2015, s pomocí dílčích hypotéz potvrdit či vyvrátit hlavní hypotézu, že zavedení vhodných propopulačních opatření má obecně pozitivní vliv na porodnost. Výsledky zkoumání hypotézu potvrdily, ačkoliv vliv jednotlivých faktorů na porodnost nebyl zcela jednoznačný. Současná úhrnná plodnost České republiky se nachází hluboko pod hranicí prosté reprodukce a počty žen v plodném věku budou pravděpodobně v následujících letech klesat. Proto je namístě zvolit vhodnou propopulační politiku. Ta by mohla být více zaměřena na podporu pracujících rodičů s malými dětmi, jelikož současný systém sociálního zabezpečení je přívětivý spíše k nízkopříjmovým rodinám a může některé jedince demotivovat od vstupu nebo návratu na pracovní trh.
Vedoucí práce: Ivo Strejček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses