Vplyv vzdialenosti od centra na cenu prenajímaných bytov - Babjaková, Miriam (2017)
Bakalárska práca skúma vplyv vzdialenosti nehnuteľnosti od centra na nájomnú cenu bytov v Prahe a Brne. Práca tiež posudzuje vplyv ostatných charakteristík na nájomnú cenu bytov v daných oblastiach. Štúdia je založená na ponukách bytov na prenájom uverejnených vo februári 2017 na internetovom portáli sreality.cz. Dátový súbor obsahuje informácie o 73 bytoch v Brne a 347 bytoch v Prahe. Pomocou regresnej analýzy bol v oboch mestách preukázaný negatívny vplyv vzdialenosti nehnuteľnosti od centra mesta na nájomnú cenu. V oboch mestách bol zistený výrazný vplyv charakteristík nehnuteľnosti na nájomnú cenu bytov. V Prahe nájomnú cenu najviac ovplyvňovalo ohodnotenie energetickej náročnosti budovy, zatiaľ čo v Brne, cena nájmu bola ovplyvňovaná najmä stavom budovy.