Analýza vývoje přístupu k sociálnímu bydlení v České republice v letech 2000 - 2017 - Staňková, Karolína (2017)
Bakalářská práce se orientuje na čím dál více aktuální téma sociálního bydlení. V bakalářské práci je přiblížena nejen současná situace na trhu s bydlením, ale i vývoj v minulých letech, který tuto dnešní situaci ovlivnil. Vedlejším tématem bakalářské práce je filosofie sociálního bydlení Housing first, která vykazuje podstatně lepší výsledky než český trojstupňový propustný systém. Otázka sociálního bydlení je stěžejní pro budoucí vývoj české populace, protože lidí ohrožených chudobou neubývá a počet lidí na ulici roste. Na základě analýzy v bakalářské práci je zřetelné, že situace lidí ohrožených chudou není ani tak ovlivňována výší státních výdajů do bytové politiky, jako spíše nastavením státní péče v oblasti bydlení. Schválení návrhu zákona o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení v jeho dnešní podobě však s sebou přináší mnoho problémů, jako je zneužívání sociálních bytů privilegovanými občany a zájmovými skupinami a tlak na státní rozpočet. I z těchto důvodu je legislativní proces tohoto zákona zdlouhavý a je tedy otázkou, zda bude zákon skutečně přijat, či ve finále dojde pouze k poupravení současného nastavení bytové politiky v České republice.