Analýza dopadu politiky „Chavismo“ na ekonomický a společenský vývoj ve Venezuele v letech 1999-2016. - Korejs, Marek (2017)
Cílem práce je analyzovat roli chavistické ekonomické a sociální politiky v hospodářském a společenském vývoji Venezuely mezi roky 1999-2016. Práce poskytuje ucelený pohled na výkon venezuelské ekonomiky ve sledovaném období a zasazuje jej do kontextu vnitřních i vnějších hybných faktorů. Práce je psána za použití analýzy, deskripce a komparace. Nejprve se zaměřuje na popis a analýzu okolností, které vedly ke zvolení Huga Cháveze a většinovému přijetí Chavisma. Poté zkoumá konkrétní kroky měnové a fiskální politiky se zvláštním důrazem na změny v politice směnných kurzů, přerozdělování a znárodňování. Na základě analýzy a komparace bylo prokázáno, že ekonomická politika Chavisma je neefektivní, vedla k hyperinflaci a uvrhla zemi do nejhorší ekonomické a společenské krize v její historii.