Analýza dopadu politiky „Chavismo“ na ekonomický a společenský vývoj ve Venezuele v letech 1999-2016. - Korejs, Marek; Tóth, Andrej, 1975-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem práce je analyzovat roli chavistické ekonomické a sociální politiky v hospodářském a společenském vývoji Venezuely mezi roky 1999-2016. Práce poskytuje ucelený pohled na výkon venezuelské ekonomiky ve sledovaném období a zasazuje jej do kontextu vnitřních i vnějších hybných faktorů. Práce je psána za použití analýzy, deskripce a komparace. Nejprve se zaměřuje na popis a analýzu okolností, které vedly ke zvolení Huga Cháveze a většinovému přijetí Chavisma. Poté zkoumá konkrétní kroky měnové a fiskální politiky se zvláštním důrazem na změny v politice směnných kurzů, přerozdělování a znárodňování. Na základě analýzy a komparace bylo prokázáno, že ekonomická politika Chavisma je neefektivní, vedla k hyperinflaci a uvrhla zemi do nejhorší ekonomické a společenské krize v její historii.
Vedoucí práce: Andrej Tóth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses